duminică, 30 octombrie 2011

duminică, 16 octombrie 2011

Noutati

102 troleibuze noi au fost lansate pe străzile din Chişinău Primăria municipiului Chişinău, a lansat astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cele 102 troleibuze noi procurate de la uzina „Belkommunmash” din oraşul Minsk, Republica Belarus. În cadrul acestui eveniment, a fost semnată rezoluţia încheierii I etape din cadrul proiectului „Dezvoltarea transportului public din mun. Chişinău" 65 Accesări, 14.10.2011 Mesajul primarului general Dorin Chirtoacă, cu prilejul Hramului Chişinăului Dragi locuitori ai Chişinăului! De Ziua oraşului nostru, Chişinău, Vă adresez cele mai calde felicitări şi urări de bine. Cu o deosebită plăcere, constat că pe an ce trece, Chişinăul îşi schimbă faţa, devine un oraş mai curat, cu mai multă verdeaţă, mai comod, mai modern. Adică tot mai aproape de capitalele europene şi de spaţiul european. 251 Accesări, 13.10.2011 Circulaţia transportului de Hramul oraşului Chişinău Primăria municipiului Chişinău informează că pe data de 14 octombrie 2011, de Hramul oraşului Chişinău, circulaţia transportului urban de călători pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi sistată.

Noutati Shopping Malldova

                                                  Oferta de frisca in ROBERT'S COFFEE
             De luni pina vineri,intre orele 10:00 si 18:00 ai posibilitatea sa savureazi
                          o cafea sau un ceai cu un desert delicios cu doar 65 de lei.
                   
                                                         Just Enjoy!
                       Str. 21 arborilor , Shopping Malldova
                 www.robertscoffee.md

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Republica Moldova

Republica Moldova[3] este un stat situat în sud-estul Europei, între România (vest) și Ucraina (est). Granița cu România urmează aproape în întregime râul Prut și pe o distanță foarte scurtă Dunărea. Republica Moldova are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 600 m la extremitatea sa sudică (Giurgiulești).[4] Teritoriul Rep. Moldova este o parte a Estului statului românesc Moldova (creat în evul mediu), care a fost anexată de imperiul țarist în urma păcii ruso-turce din 16/28 mai 1812, semnată la București.[5] Practic, partea de est a Moldovei (Basarabia) a trecut atunci, de la statutul de vasală a Turciei (Moldova era vasală Turciei), prin anexare, la statutul de provincie a imperiului țarist rus. Parte de Est a Moldovei românești medievale, Republica Moldova și-a declarat pentru prima oară suveranitatea la data de 21 noiembrie 1917, independența la data de 24 ianuarie 1918 în limitele guberniei Basarabiei (între Prut și Nistru, de la Hotin la Dunăre și la Marea Neagră) așa cum fusese delimitată în perioada 1812-1918 în cadrul Imperiului rusesc, iar la 27 martie 1918 s-a unit cu România. Înaintea celui de al Doilea Rǎzboi Mondial, la data de 28 Iunie 1940, în contextul geopolitic creat de anexa secretă imperialistă a pactului Hitler-Stalin, România a cedat Basarabia Uniunii Sovietice[6][7]. moment în care a fost împărțită de Moscova între RSS Moldovenească și RSS Ucraineană. În perioada dintre vara anului 1941 și vara anului 1944 a redevenit parte a României, care a recuperat-o atacând URSS împreună cu Germania nazistă, apoi din nou republică sovietică în perioada 1944-1991. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, și membru al ONU. Republica Moldova cuprinde actualmente două treimi din fosta Basarabie stăpânită de ruși, și Transnistria, un teritoriu în stânga Nistrului, parte a Podoliei istorice. Transnistria este locuită în majoritate de moldoveni (români moldoveni) (40% după recensământul din 1989 și 31.9% după cel din 2004), și în proporții relativ egale de ruși și ucraineni. Acest teritoriu (transnistrian) este o rămășiță a RSSA Moldovenești din perioada interbelică. În 1990, odată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autoritățile Republicii Moldova de la Chișinău au pierdut controlul acestei regiuni, care și-a autoproclamat independența - nerecunoscută internațional - cu numele de Republica Moldovenească Nistreană, și are în administrare în dreapta Nistrului orașul Tighina și încă câteva localități. Republica Moldova este un potențial și aspirant candidat la aderarea în Uniunea Europeană, în care aceste două structuri politice vecine au stabilit un acord de cooperare, menit să îmbunătățească și extindă relațiile dintre ele. Republica Moldova este totodată și un membrul al Parteneriatului pentru pace(program lansat de NATO).

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Muezeul National de Istorie a Moldovei

Muzeul a fost inaugurat in 1987,in sediul reconstruit al fostului Liceu Regional.Muzeul gestioneaza si pastreaza peste 263 mii de exponate,dintre care peste 165 mii de piese originale de patrimoniu national.Selectiile
Arheologie si istorie antica, Istorie medievala ,Istoria
Basarabiei,Istorie contemporana si Tezaure reprezinta nucleul stiintific la
                        INSTITUTIEI.